Rólam

Ismerj meg jobban engem és a módszertanomat

Karrier


Az egyetem alatt kezdtem el tanítani egy nyelviskolában és rögtön tudtam, hogy később ezzel szeretnék foglalkozni. Az utolsó évben ezért megcsináltam a Cambridge CELTA képzést, amivel aztán külföldön is rögtön munkába tudtam állni. Az első évben Angliában, később pedig Skóciában töltöttem a nyarakat tanítással.

A CELTA után először két évig dolgoztam egy budapesti nyelviskolában, majd egy évre kiköltöztem a napsütötte Olaszországba. A módszertanom alapja, hogy az óráimat 100%-ban angolul tartsam, így szerencsére nem jelentett gondot, hogy nem beszéltem olaszul. Biztosíthatlak róla, hogyha egy csapat 7 éves olasz gyerekkel megértettem magamat, akkor nekünk is menni fog!

A tanítás mellett angol-magyar társadalomtudományi és gazdasági szakfordítói képesítéssel is rendelkezem.

  • International House, La Spezia
  • Oxford International Education Group
  • Tower Nyelviskola
  • Katedra Nyelviskola

Módszertan


Lelkes nyelvtanulóként úgy gondolom, a siker legfontosabb kulcsa, hogy minél többet beszéljünk a célnyelven és lehetőleg minél többet használjuk azt az órán kívül is. A CELTA pedig egy olyan módszertant adott a kezembe, amivel valóban ki lehet hozni a legtöbbet egy 60 perces órából.

Így épül fel egy hallásértésre fókuszáló óra:

  • Lead-in/bevezetés: 5-10 perces beszélgetés, videó vagy kreatív feladat, amivel rávezetlek a témára. Itt már sokszor a tudtod nélkül aktiváljuk azt a szókincset, amit használni fogunk.
  • Pre-teach voacbulary: mielőtt először meghallgatnánk a hanganyagot, megnézünk néhány problémás szót/kifejezést. Természetesen nem csak lefordítom neked a szavakat - játékos feladatokkal vezetlek rá a jelentésükre, így jobban megragadnak később!
  • Gist/első hallgatás: Itt még nem a részletekre kell figyelned, inkább az általános mondanivalóra. Két-három kérdés van a középpontban és a végén átbeszéljük a válaszaidat, hogy biztosak legyünk benne, nagyjából megértetted a szöveget.
  • Listening for details/második hallgatás: ennél a résznél kell a részletekre is nagyon figyelni. Ez az órának a legfontosabb pontja.
  • Free(r) practice/gyakorlás: 15-20 perc, aminek a lényege, hogy szóban gyakorold az új anyagot. Míg a bevezetésnél nem célszerű sokszor javítgatni, ennél a résznél nagyon fontos, hogy pontosan használd a tanultakat.
  • + 30 perc online feladat: Az óra után fél óra tanulószoba jár, amiben különböző szoftverek segítségével gyakorolhatod az új anyagot.

Az óra központjában a beszéd áll, függetlenül attól, hogy milyen készségre koncentrálunk. Természetesen ugyanez vonatkozik a nyelvtanra is - beszélgetve gyakoroljuk azt is!